Locatie nieuws

Griepprik 2017

Ook dit jaar wordt weer  de griepprik gegeven aan de patiënten die hiervoor speciaal een oproep zullen ontvangen. De datum dit jaar is zaterdag 28 oktober. De locatie is het Ontmoetingscentrum Zuiderkroon!   Neem uw oproepbrief mee naar de priklocatie. Wij hebben de streepjescode die erop staat nodig voor onze administratie.

Tijdelijke inschrijfstop

Helaas kunnen wij momenteel door de grote groei van het aantal patiënten en het vertrek van mw. Mermer slechts zeer beperkt nieuwe patiënten inschrijven!   Wij vinden het van groot belang dat de kwaliteit van onze zorg voorrang krijgt!   Voor vragen kunt u contact opnemen met (010) 293.14.04.

Vertrek Mw. Mermer

Mevrouw Mermer is per 1 september gestopt met werken op de Zuiderkroon. Vanaf oktober neemt een nieuwe huisarts, dhr. Karels, de praktijk waar op woensdagen en donderdagen. Op maandagen wordt u voorlopig door de andere huisartsen in ons centrum gezien en door de verpleegkundige die onze huisartsen ondersteunt.   Mevrouw… Lees meer

plus-blauw-160

Fysiotherapie

 

Fysiotherapie Zuiderkroon is reeds sinds 2012 benoemd tot Plus-Praktijk!

Voor meer informatie: www.zilverenkruis.nl en www.healthcareauditing.nl

 

Onze fysiotherapeuten van GC Zuiderkroon zijn bereikbaar op telefoonnummer: 010- 293.14.20

Wij bieden diverse specialisaties zoals Manuele Fysiotherapie en Kinderfysiotherapie.

 

Het is niet noodzakelijk om als patiënt ingeschreven te staan bij een van de huisartsen van het gezondheidscentrum. Fysiotherapie Zuiderkroon is voor iedereen uit de omgeving direct toegankelijk.

 

Er is een nauw samenwerkingverband met de huisartsen van het gezondheidscentrum. Deze samenwerking komt onder andere tot uiting in de diverse zorgprogramma’s van het gezondheidscentrum.

 

Onze fysiotherapie praktijk is aangesloten bij het Centraal Kwaliteits Register van het Koninlijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en staat ingeschreven in het wettelijk verplichte BIG-register.

 

Het gezondheidscentrum beschikt over een ruime oefenzaal en fitnessruimte, waardoor er ook groepsprogramma’s geboden worden.

 

Ook kinderfysiotherapie (zie ook www.kft-zuiderkroon.nl) wordt aangeboden vanuit het gezondheidscentrum. Kinderfysiotherapie is ook mogelijk op onze locatie in Rhoon en Hoogvliet.

 

Manuele therapie

Manuele therapie is al jaren een specialisme binnen de Fysiotherapie en wordt ook in gezondheidscentrum Zuiderkroon gegeven door Pieter Wils.

Vroeger was manuele therapie een specialisme dat zich onderscheidde van de algemeen fysiotherapeut door het toepassen van mobilisatietechnieken om gewrichten los te maken waarbij vaak een knikje of knakje waarneembaar is. Tegenwoordig is dit onderscheid er nog steeds want soms zijn gewrichten erg stijf en belemmerd dit het herstel van bijvoorbeeld klachten over de rug of nek. Maar manuele therapie binnen gezondheidscentrum Zuiderkroon is nog veel meer. Er wordt ook uitgebreid gekeken naar oorzaken, waarom gaan gewrichten blokkeren, waarom wordt een regio stijf. Daarnaast is het ook belangrijk om herhaling van klachten te voorkomen daarom is het vaak van belang om oefeningen te doen om een regio soepel te houden, of juist stabiliteitstraining om compensaties te voorkomen.

Pieter Wils past ook dryneedling toe. Dit is een vrij nieuwe behandelmethode die kan worden toegepast om gespannen spiersystemen te laten ontspannen.

Dry needling

Dryneedling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.

De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

• pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’

• bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

• verminderde kracht in de betrokken spier(en)

• pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen

• tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

 

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

• Acuut moment – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.

• Chronisch – bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS.

• Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.

• ‘Slappe’ ligamenten in bijv enkels en/of knieën.

• Psychologische factoren, zoals stress en depressie.

• Voetafwijkingen, instabliliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.

• Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

 

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom. Hoe voelt dry needling aan? Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan.

Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.

Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling.

Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling fysiotherapie van gezondheidscentrum Zuiderkroon.

Tevens kunt u kijken op www.dryneedling.nl

 

 

Copyright © 2017 Stichting Boog